Kuchnia

Burrito



Składniki:
  • 4 tortille (gotowe lub domowe pszenne lub razowe)
  • 4 porcje ryżu po meksykańsku
  • 4 porcje carnitas
  • 1/4 poszatkowanej sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  •  120 g tartego sera cheddar
  • mała puszka (ok. 200 g) kukurydzy konserwowej
  • mała puszka (ok. 200 g) czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 limonka
  • opcjonalnie: guacamole.

Przygotowanie:
  1. Podgrzać tortille aby były miękkie i elastyczne. Nałożyć porcję ryżu, mięsa, warzyw oraz sera. Skropić limonką i zawinąć w kopertę (jak na zdjęciu poniżej).
  2. Zawinięte burrito podgrzać z obydwu stron na patelni z nieprzywierającym dnem aż do zrumienienia.
  3. Przekroić na pół, podawać ze śmietaną, świeżą kolendrą i guacamole.

Przepis z: kwestia smaku

1 komentarz: